Ниски заплати на служителите в социалните услуги, домове без пожароизвестителна система

...
Ниски заплати на служителите в социалните услуги, домове без пожароизвестителна система
Коментари Харесай

Ниски заплати, домове без пожароизвестителна система, нарушени права на потребителите: Какво показва докладът за състоянието на социалните услуги -

Ниски заплати на чиновниците в обществените услуги, домове без пожароизвестителна система или без пожарогасители, нарушени права на потребителите, само че и обезпечена налична среда, 24-часови медицински грижи и разнообразно хранене. Това демонстрират данните от на положението и успеваемостта на обществените услуги през 2021 година Анализът е направен от Агенцията за качеството на обществените услуги.

Според отчета на АКСУ мрежата от обществени услуги в България е добре развита и обгръща всички градове и над 200 села. Най-голяма е концентрацията на предоставяните услуги, както по тип, по този начин и по количество в София, Пловдив, Варна, Велико Търново и други

59% от общия брой обществени услуги се финансират от страната и обгръщат 65% от потребителите. Частните снабдители имат все по-голяма роля за осъществяване правото на достъп и основаването на всеобхватна мрежа от разнородни обществени услуги на територията на страната. Те дават и финансират 17% от всички обществени услуги, предоставени са им за ръководство и 23% от обществените услуги държавно делегирана активност.

88% от общините в страната регистрират, че дават налични обществени услуги - има добра пътна инфраструктура, услугите са на централни и отзивчиви места, има достъп до обществен превоз или е обезпечен превоз от и до обществените услуги. Достъпна среда в постройките на услугите се следи в над 70% от тях.

От разбора излиза наяве, че има съществено разминаване при подадената информация за досегаемост и фактическата конюнктура, когато се извършат инспекции . От осъществените 347 инспекции е открито, че малко под половината от тестваните на място обществени услуги са с налична среда.



Графика: Агенция за качество на обществените услуги. Обща оценка на досегаемост до обществените услуги по информация от Констативни протоколи 

Прави усещане, че от направените инспекции в 347 услуги , пожароизвестителна система има единствено в 87 места. В 215 услуги има пожарогасители.



Графика: Агенция за качество на обществените услуги. Пожарна безопасност 

В 24% от тестваните обществени услуги няма обезпечена налична среда в постройките, в които се дават услугите- липсват уреди като асансьори и повдигащи платформи, входовете към спалните пространства и терасите са тесни и недостъпни за хора, придвижващи се с инвалидни колички; стълбищата не са пригодени за лица с увреждания или за инвалидни колички; липсват парапети и рампи за напредване в коридорите, общите и санитарните пространства.

В множеството обществени услуги, обект на разбора, има подписани контракти сред потребителите и доставчика на обществената услуга и направени самостоятелни проекти за поддръжка.

Хранене 

Храненето – където е обезпечено такова – се прави по авансово направено и одобрено меню, като за консуматори с открити характерни болести, изискващи диетично хранене, с изключение на главните три хранения дневно са обезпечени в допълнение една или две междинни закуски. В огромна част от тези услуги седмичното меню се изготвя с присъединяване на потребителите.

Забележки към храната са необичайност с дребни изключения, засягащи проблеми като монотонност на
менюто, рядко предложение на плодове и зеленчуци, липса или рядко предложение на риба, както и дребни по количество порции.

В доста дребна част от обществените услуги като дневна грижа, Центрове за социална поддръжка, Центрове за обществена интеграция и рехабилитация и други се обезпечава хранене на потребителите, което нормално е едно – обяд.

Потребителите на резидентните услуги имат персонален доктор и обезпечен достъп до външни експерти. В огромна част от тези услуги са обезпечени 24-часово здравно наблюдаване и грижа.

В дребна част от констативните протоколи инспекторите означават, че в някои обществени услуги няма задоволителен брой медицински експерти за посрещане потребностите на потребителите, а в други няма никакви медицински експерти. Причина за това е ниското възнаграждение и дефицита на медицински експерти.

Социалната работа в някои услуги от резидентен вид и домовете за пълнолетни лица с увреждания, даже и да има подобаващи експерти, се свежда само до задоволяването на базови потребности като хранене, поддържане на хигиена и сън. Това е извънредно незадоволително за потребителите. Те се усещат непълноценни и това ускорява чувството им за обществена изолираност, означават от АКСУ.

Установени са единични случаи на ограничение или нарушение правата на настанени консуматори, като използване на рестриктивни ограничения и средства за надзор на държанието на потребителите, оказано физическо принуждение върху потребителите или чиновниците в обществената услуга от проблематичен консуматор и други

Бюджет и такси

Общият бюджет , провиснал през 2021 година за обществените услуги, делегирани от страната действия, е 348 229 439 лева Преходен излишък от 2020 година има в 605 услуги и е на стойност 38 062 448 лева Дофинансиране има за 333 услуги и е на стойност 6 898 933 лева

Дарения и филантропични помощи през 2021 година са получили 704 услуги на стойност 381 847 лева Даренията са най-вече в натура - под формата на хранителни артикули, дезинфектанти и лекарства, почистващи и перилни препарати, памперси, инвалидни колички, бяла и черна техника, кревати, дарове и други

Относно таксите в разбора на Агенцията за качество на обществените услуги е показана информация за таксите единствено в домовете за пълнолетни лица с увреждания. Всички консуматори заплащат такси за прилагане на обществените услуги.

Пълен размер на такси заплащат консуматори с съществуване на влог над 500 лева, а останалите заплащат такса в размер на 70-80% от пенсиите. Има домове, в които са насъбрани отговорности от неплатени такси, като главната причина за това са умряли консуматори, за които няма данни за наследници или консуматори, напуснали услугата без предизвестие.

Общият размер на неплатените такси към края на 2021 година, открит от АКСУ, е 97 815 лева неплатените такси по тип на дома. От всички домове за пълнолетни хора с увреждания прави усещане, че няма незаплатени такси в тези за лицата със сетивни нарушавания.

Потребители 

Общият брой на обществените услуги в подадените към 31 март отчети е 2 597. От тях максимален брой са за профилираната обществена услуга „ Резидентна грижа “ – 575, където се обслужват 9 726 потребителя.

Общият брой на подадените информации за домовете за пълнолетни лица с увреждания е 77, където се обслужват 4 651 потребителя.

Общият брой консуматори във всички доклади и информации е 93 614, като 88 936 е подадения брой в докладите и 4 651 в справките. От АКСУ обръщат внимание, че поради обстоятелството, че потребителите могат да употребяват повече от една СУ, при идващото отчитане би трябвало да се изискат и данни за такива случаи.

Услугата „ Асистентска поддръжка “ е с максимален брой консуматори - 203 доклада за 14 153 потребителя. С минимален брой консуматори е услугата „ Осигуряване на заслон “. За подадени 70 доклада, потребителите са 1 487.

Възнаграждение на чиновниците

В разбора се показва, че една от главните причини за незаети длъжности в обществените услуги е ниското заплащане. " Повишение на заплащането би могло да докара до по-висока задоволеност на чиновниците в работата им, а от там и до евентуално по-дългосрочно задържане на работа в сферата и повишение на качеството на предлаганите услуги ", считат от АКСУ.

Информацията за възнагражденията на чиновниците е систематизирана от годишния доклад и годишната информация единствено за обществените услуги, които са делегирани от държавна активност, тъй като по-голямата част от частните снабдители на услуги не са показали тази информация в годишните си доклади. Тя включва данни за общата сума и междинен месечен размер на възнагражденията на чиновниците, разпределени по услуги, както и процентът за заплати на чиновниците от бюджета на СУ. 

Общия брутен годишен размер за 2021 година на възнагражденията (заплати и осигуровки, платени от работодателя) за всички делегирани от страната активност обществени услуги, които са оценени, възлиза на към 268 899 986 лева (77% от общия бюджет на услугите) .

Нетното годишно заплащане, получено от чиновниците, е към 169 186 708 лева Средният чист годишен размер на възнагражденията на чиновник е към 7 997 лева, което е към 666 лева на месе ц .

Процентът на изразходваните средства за заплати от бюджетите във всички делегирани от страната активност обществени услуги е:

- изразходвани сред 80% и 100% от бюджета – 574 СУ;
- изразходвани сред 60% и 79% от бюджета – 1 068 СУ;
- изразходвани сред 40% и 59% от бюджета – 227 СУ;
- изразходвани сред 20% и 39% от бюджета – 62 СУ;
- изразходвани сред 0% и 19% от бюджета – 21 СУ.

Най-ниско е заплащането в услугата " Асистентска поддръжка " – към 332 лева чисто месечно заплащане на чиновник, а най-високо - в Резидентна грижа – към 843 лева чисто месечно заплащане на чиновник.

От Агенцията обобщават, че поради естеството на работа и в изискванията на възходяща инфлация в последните години тези ниски хонорари не могат да стимулират чиновниците да работят в тази сфера. Текучеството на фрагментите, стимулирано от ниското възнаграждение, не разрешава естественото действие на системата.



Таблица: Агенция за качество на обществените услуги. Таблица с възнагражденията на чиновниците в обществените услуги

Права на потребителите; проверки 

През 2021 година екипи на АКСУ са направили 55 инспекции по сигнал, като 16 от тях са свързани със подозрения за нарушение правата на потребителите (ограничаване на свижданията, лишаване на персонални документи, движимости, мобилни телефони и други) и подозрения за нарушавания, свързани с жестоко отношение към потребителите от страна на чиновниците.

Агенцията прави уточнението, че подадените сигнали са 57, само че има два случая, при които проверяващите не са могли да осъществят контакт с управлението или чиновниците в обществените услуги, или постройките са били заключени. 

От осъществените инспекции 2 сигнала са доказани и 2 са отчасти доказани.

Случаите са следните:
В досието на консуматор е приложено заявление от родственик с молба да не се дават сведения и да не се позволяват на рандеву други лица без негово познание. С оглед на обстоятелството, че потребителят не е лице, сложено под забраняване, а контактите с него са лимитирани без правно съображение и единствено по подадено заявление от трето лице, се нарушават съществени права на потребителя, а точно независимо взимане на решения по отношение на режим на посещения; В различен случай се следят построени отрицателни настройки във всички заинтригувани страни – чиновници, консуматор и неговите близки, както и липса на градивна връзка и взаимна работа за най-хубавия интерес на потребителя; Проява на жестоко отношение на ръководителя на дома към потребителите; Неправомерно лишаване на персоналния мобилен телефон на консуматор, посредством който е поддържал контакти с околните си.
В съвсем всички домове има разбъркване на пълнолетни лица с разнообразни увреждания, което е причина за пораждане на проблеми и усложнения при работата с тях.

При инспекции в Домове за пълнолетни лица с увреждания са открити единични случаи на накърняване достолепието на консуматори, ограничение на свободата посредством заключване в пространства без единодушието на потребителите, осъществяване на физическо принуждение върху консуматори.

Също по този начин в огромна част от тези услуги, не е обезпечено самостоятелно пространство за предпазване на персонални движимости и облекло за всички консуматори, а в някои домове потребителите употребяват едни и същи облекла и тоалетни такъми.

Други открити нарушавания, които са свързани с правата на потребителите:
Наличие на детски кревати с дървени решетки, които са прекомерно дребни и
виталното пространство на потребителите е мощно ограничено; Установено е заключено спално помещение. След обезпечен достъп в
помещението, вътре е открит консуматор без облекла, увит в одеяло, седнал на легло без
дюшек и завивки – върху желязната рамка, поклащащ се напред-назад. Санитарният
възел също е бил заключен. Стените са изровени тук-там до тухла, подовата настилка
липсва; Установено е спално помещение с три кревати, на 2 от които няма матраци и
завивки. Потребителите са били увити в одеяла; Монтирано на потребителите, за което не е
предоставено документално единодушие от лицата; Наличие на решетки на прозорците в спалните пространства, за недопускане
излизане на потребителите през прозорците; На потребителите не се дава опция за избор на храна.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР